De keuken inrichten: voor een open of gesloten keuken kiezen?

Ga je renoveren of verhuizen? Dan is de indeling van de ruimtes een belangrijk onderdeel waar je rekening mee moet houden. Je kunt kiezen voor een gesloten keuken, een open keuken met woongedeelte of een halfopen keuken als middenweg. We zetten de pluspunten van iedere optie voor je op een rij, zodat je makkelijker een keuze kunt maken.

Voordelen gesloten keuken

Een gesloten keuken is een aparte ruimte waarin gekookt wordt en die gescheiden is van de eetkamer en/of woonkamer. Een van de voordelen van een gesloten keuken is dat je de geur van eten niet in de woonkamer en de rest van het huis ruikt. Ook biedt het de mogelijkheid om in alle rust te koken, afgezonderd van de andere mensen in huis. Je gebruikte potten en pannen staan niet in het zicht en dus kun je na het eten even ontspannen zonder deze chaos te zien voor je de vaatwasser inruimt.

Voordelen open keuken

Een open keuken zit vast aan de woonkamer en/of eetkamer en is een gezellige plek waar het gezin samenkomt. De één zit te lezen op de bank, terwijl de ander kookt. In plaats van twee aparte ruimtes, heb je bij een open keuken één grote ruimte tot je beschikking. Dit geeft je huis een ruimere uitstraling en zorgt voor meer licht. Een groot voordeel van de open keuken is de gezelligheid die het biedt. Je kunt tijdens het koken met elkaar kletsen en de interactie binnen een gezin of met gasten wordt bevorderd.

Voordelen halfopen keuken

Een derde optie is de halfopen keuken. Deze keuken is wel verbonden met de eetkamer en/of woonkamer, bijvoorbeeld in een L-vormige ruimte. Ook een kookeiland kan ervoor zorgen dat de keuken en woonkamer enigszins gescheiden zijn, zonder dat je twee aparte ruimtes hebt. Een halfopen keuken biedt privacy wanneer je dat wilt, maar maakt contact met je familie tijdens het koken toch mogelijk. Het gebrek aan deuren zorgt voor een open en ruime uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *