Is een co-sleeper veilig?

Veel ouders vinden het fijn om hun baby te allen tijde dicht bij hun te hebben, dus ook gedurende de nacht. Over het samen slapen met je kind is in de Westerse wereld veel discussie, waar het met name gaat over de veiligheid van de baby. Zo zijn er veel risico’s die je jouw baby loopt wanneer hij bij jullie in bed slaapt. Een co-sleeper is een goede uitkomst wanneer je jouw baby nog niet alleen wil laten slapen, maar ook niet de risico’s van het samenslapen wil lopen. In dit artikel proberen we antwoord te geven op de vraag of het gebruik van een co-sleeper veilig is.

Cultuur
De ideeën over waar je baby zou moeten slapen zijn erg uiteenlopend en cultureel verschillend. In de Westerse cultuur, onze Nederlandse cultuur, lijkt er een taboe te rusten op het delen van je bed/kamer met je kindje vanaf een bepaalde leeftijd. Echter zijn er veel culturen waar het juist gebruikelijk is dat het kind meerdere jaren bij zijn ouders op de kamer of in bed slaapt. Zo bestaan er opvatting in de Westerse cultuur over dat je enkel je kind bij jou op de kamer laat slapen wanneer je gebrek aan ruimte hebt of dat je kind te verwend zou worden door het samenslapen.

Risico’s
Zoals eerder al werd benoemd zijn er risico’s verbonden aan het samenslapen met je baby in een bed. Dit geldt met name voor baby’s onder de vier maand oud. Naast het feit dat je baby erg klein is en jij als ouder per ongeluk op hem kunt rollen in je slaap zijn er meer risico’s. Zo kan je baby bijvoorbeeld oververhit raken. Dit niet alleen omdat hij jullie lichaamswarmte deelt, maar ook omdat je als volwassene vaak onder een dekbed slaapt, wat veel te warm is voor een baby. Tevens wordt over het algemeen aangeraden om babybedjes kort op te maken omdat de baby anders met zijn hoofd onder de deken terecht kan komen wat voor verstikkingsgevaar zorgt. Daarnaast bestaat er een kans dat je baby met zijn gezicht ergens tegen aan komt te liggen wat de ademhaling ernstig kan belemmeren.

Een co-sleeper
Om de meeste van deze risico’s te voorkomen en toch dichtbij je baby te kunnen slapen kun je kiezen voor een co-sleeper. Je baby heeft dan zijn eigen bed, maar door de co-sleeper strak tegen je eigen bed aan te zetten en de zijkant te openen heb je toch het gevoel van samenslapen. Veel co-sleepers zijn zo ontworpen dat ze ook te gebruiken zijn als losse wieg, wanneer je besluit om niet meer samen te slapen. Je kunt de co-sleeper zo instellen dat je baby niet uit zijn bedje kan rollen en zo kans op beknelling en oververhitting voorkomen. Lees de handige tips voor het veilig opmaken van een co-sleeper ons artikel over “Hoe moet je een co-sleeper opmaken?”. Daarnaast hebben we een artikel waarin we je tips geven waar je op moet letten wanneer je een co-sleeper gaat uitkiezen.

Wat zijn de voordelen van een co-sleeper?
Co-sleeping is door de jaren sterk gegroeid in zijn populariteit. Het biedt je de mogelijkheid dichtbij jouw baby te slapen zonder de risico’s die er zijn wanneer je jouw baby mee in bed neemt. Met een co-sleeper loop je minder risico op beknelling, oververhitting en verstikkingsgevaar. Je kunt snel bij je baby wat natuurlijk handig is voor de nachtelijke voeding, dit geeft jou en de baby meer rust in de nacht. Veel ouders geven tevens aan dat het de band tussen hen en hun baby versterkt en dat de baby sneller in slaap valt. Daarnaast slapen baby’s soms langer door omdat ze ‘ nachts minder huilen, omdat ze minder stress ervaren wanneer ze dichtbij hun ouders slapen.

Gezondheid
Het gebruiken van een co-sleeper kan ook positieve effecten hebben op de gezondheid van de baby. Zo zou samenslapen, dus ook met een co-sleeper, de regulatie van hartslag en ademhaling van baby’s bevorderen. Daarnaast heeft het een gunstig effect op het ontwikkelen van een veilig hechtingsstijl, wat positief is voor de psychische gezondheid. Zoals eerder al benoemd werd word de stress die een baby ervaart bij het naar bed gaan ook verminderd, omdat hij bijvoorbeeld niet hoeft te wennen aan het alleen zijn in een kamer.

Multifunctionaliteit
De meeste co-sleeper zijn multifunctioneel. Dit wil zeggen dat je dus niet gebonden bent aan het feit dat een cos-leeper alleen als co-sleeper kunt gebruiken. Bij alle co-sleepers zijn ook te gebruiken als losstaande wieg. Dus wanneer je van gedachten verandert en je baby toch alleen wil laten slapen kan dit gemakkelijk worden geregeld. Daarnaast beschikken veel co-sleepers over de mogelijkheid de wieg hellend in te stellen, wat erg handig kan zijn bij bijvoorbeeld reflux en verkoudheid. Bij sommige modellen kan de wieg van de poten worden gehaald om te gebruiken als mozesmand. Ook wordt er vaak een reistas meegeleverd en zijn de co-sleepers zo ontworpen dat ze gemakkelijk te monteren en demonteren zijn om mee te nemen.

Designs
Net als ieder ander babybedje/wiegje zijn er co-sleepers verkrijgbaar in verschillende designs. Zo is er altijd wel een design dat bij jou past en voldoet aan jouw eisen. Zo zijn er co-sleepers van hout, met houten spijlen, maar ook co-sleepers met zachte zijwanden met netvensters. Ieder design heeft zijn voordelen, ben je opzoek naar een specifiek soort co-sleeper? Bekijk dan onze andere artikelen over verschillende soorten co-sleepers. Kies de co-sleeper die het beste bij jou past en geniet van de voordelen van het samenslapen met jouw baby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *