Zo maak je een kleurenpalet voor je interieur

Voor je begint met het kiezen van meubels, vloeren en kleurtjes voor op de wand maak je een kleurenpalet voor je interieur. Wat is een kleurenpalet precies, waarom is het belangrijk en hoe stel je het palet samen? Je leest het in dit artikel!

Wat is een kleurenpalet en waarom is het belangrijk?

Een kleurenpalet is een overzicht van verschillende kleuren die je in je interieur terug wilt laten komen. De kleuren die je kiest bepalen deels de uitstraling van je woning en daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Een kleurenpalet maken zorgt ervoor dat je items uiteindelijk goed bij elkaar passen en je interieur een mooi geheel vormt. Sommige mensen kunnen die van nature goed inschatten, maar voor de meesten is een kleurenpalet een echte uitkomst. Het zorgt ervoor dat je met een duidelijk plan begint aan je interieur en maakt het makkelijker om vloeren, verf en meubels uit te kiezen.

De basiskleuren

De eerste stap in het maken van een kleurenpalet is het kiezen van de basiskleuren. Over het algemeen zijn dat één of twee kleuren die veel terugkomen in je interieur, bijvoorbeeld de kleur op de muren. Het hangt van je woonstijl af welke basiskleuren je kiest. In een Scandinavisch interieur zie je veel lichte kleuren terug, zoals grijs of gebroken wit. In een industrieel interieur wordt een donkere kleur vaak met een lichte kleur gecombineerd en in een retro interieur zie je warme bruin of beigetinten terug. Lichte kleuren doen een ruimte groter ogen en zijn ideaal voor kleinere ruimtes.

De aanvullende kleuren

Naast de basiskleuren kies je ook een aantal aanvullende kleuren uit om je kleurenpalet af te maken. Hierbij is het belangrijk dat je kleuren kiest die harmoniëren en voor de sfeer zorgen die jij in huis wilt. Je kiest vier of vijf aanvullende kleuren die passen bij de woonstijl. Deze kleuren gebruik je bijvoorbeeld om één muur in de ruimte te verven, om meubels uit te zoeken, voor je beddengoed of andere accessoires.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *