Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Wanneer je besluit om zonnepanelen op het dak te plaatsen, is het wel slim om te kijken naar de verschillende soorten die er zijn. Op die manier kan je een type kiezen dat past bij jouw budget, wensen en de mogelijkheden die jouw dak biedt. De prijs, kwaliteit en het rendement spelen daarin natuurlijk ook een rol. Er zijn vier verschillende soorten op de markt. Het gaat om monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. Ze worden meestal gemaakt van silicium. De monokristallijn en polykristallijn panelen zijn in Nederland het populairst.

Monokristallijn zonnepanelen

De zonnecellen van monokristallijn zonnepanelen bestaan uit één kristal. Kijk goed naar de kosten van zonnepanelen als je deze interessant vindt. Ze hebben het hoogste rendement van alle zonnepanelen. Wel zijn ze ook wat duurder. Het oppervlak van deze panelen bestaat uit geordende elektroden en ziet er mooi egaal zwart of donkerblauw uit. Dit kan dus wel een hele goede keuze zijn als je een klein dak hebt.

Polykristallijn zonnepanelen

Het polykristallijn zonnepaneel heeft cellen die bestaan uit meerdere kristallen. Dit ziet er uit als gebroken scherven. Ze zijn wat gunstiger in prijs en bieden nog altijd een goed hoog rendement, al is dit wel iets lager dan bij monokristallijn. Heb je lekker veel ruimte op het dak, dan kan dit type paneel aantrekkelijk zijn omdat het minder kost en je er dus gemakkelijker meer aanschaft voor op het dak.

Amorf zonnepanelen

Wanneer je amorf zonnepanelen kiest, dan gaat het om de dunne-film modellen. Deze zijn zeer buigzaam omdat ze geen kristallen bevatten. De panelen hebben wel een minder rendement, maar zijn dan ook een stuk goedkoper. Ze worden eigenlijk niet op daken gebruikt, maar vooral op voer- en vaartuigen die op zonne-energie werken. Dit is dus eigenlijk geen optie wanneer je zonnepanelen voor thuis zoekt.

Glas-glas zonnepanelen

De nieuwste soort is glas-glas. Deze hebben een veel langere levensduur dan andere soorten. Dat komt doordat deze minder snel afbreekt. Je kan dus vooral later meer opbrengst eruit halen. Het is fijn dat hier veel meer uit te halen is dan uit gewone zonnepanelen. Vooral wanneer je in de fase na 20 jaar komt zal je er veel meer kWh uit kunnen halen. Aan de andere kant zijn ze wel ook flink duurder. Dit komt onder andere door de nieuwe technologie en het beperkte aanbod. Op de lange termijn kan je dit er dus wel makkelijk uit halen.