Hoe moet je een co-sleeper opmaken?
Bij het opmaken van een babybedje, ongeacht of het een co-sleeper of losse wieg is, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten op de veiligheid van jouw baby te kunnen waarborgen.

Bij het opmaken van een babybedje, ongeacht of het een co-sleeper of losse wieg is, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten op de veiligheid van jouw baby te kunnen waarborgen. Hier onder vind je een aantal simpele dingen waar je op kunt letten om jouw baby een zo veilig en comfortabel mogelijk nachtrust te geven.

Matras
Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar het is belangrijk dat het matras goed in het bedje past. Het matras moet er dus niet te strak in liggen maar ook niet te los met flinke kieren tussen de zijwand en het matras. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je baby zich door zoiets klein kan bezeren. Een goed babymatras moet niet te zacht zijn, want wanneer het matras te zacht is kan je baby wanneer hij op zijn buik rolt met zijn gezicht in het matras zakken was erg gevaarlijk is. Zorg er dus voor dat het matras stevig en vlak is. Wanneer je een matrasbeschermer wil gebruiken neem dan geen waterdichte maar een ventilerende. Een waterdichte matrasbeschermer of molton kan ventilatie belemmeren en daarmee oververhitting veroorzaken. er zijn verschillende hoeslakens, matrassen en matrasbeschermers beschikbaar die ventilatie bevorderen, dit zijn de zogenaamde Aerosleep matrassen. Let er wel op dat, ongeacht het matras, je jouw baby altijd op zijn rug legt om te gaan slapen.

Dekens
In het algemeen is het belangrijk een babybedje kort en strak op te maken, zodat de baby niet met zijn hoofd ergens onder komt. een daadwerkelijk dekbed heeft een baby niet nodig, dit wordt sterk afgeraden voor kindjes tot twee jaar. Dekbedden zijn zwaar en erg warm en kunnen gevaar op oververhitting veroorzaken. Een dekentje met goed passend hoeslaken is in dit geval een betere optie. Na enkele weken zal je kleintje bewegelijker worden en is het raadzaam over te gaan op een slaapzak. Babyslaapzakken zijn voorzien van armsgaten en verkrijgbaar in veel verschillende maten, koop de slaapzakken niet te ver op vooruit op de groei want dan ervaar je er niet de volgende gemakken van. Met een passende slaapzak heb je niet het risico dat het hoofdje van je baby onder de deken terecht komt of bloot komt te liggen. Ook gaat omrollen en uit bed klimmen een stuk lastiger met een goed passende slaapzak.

Accessoires
Knuffeltjes, kleedjes en kussentjes zijn natuurlijk erg schattig om in een babybedje te leggen. Echter wordt het afgeraden om dit in de co-sleeper/ het wiegje te leggen omdat deze zachte artikelen verstikkingsgevaar kunnen creëren wanneer je baby er met zijn geizicht tegen aan gaat liggen. Ditzelfde geldt voor stootkussens. Mocht je erg bezorgd over stootgevaar, kijk dan naar co-sleepers met zachte zijwanden met ventilatieroosters. Zo heeft de baby optimale ventilatie en geen kans om zich te bezeren aan hard zijranden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *